Vorter rammer rigtig mange mennesker, og selvom der ikke er tale om en decideret farlig lidelse, så kan vorter være beskæmmende og hæmmende for særligt børn. Men hjælpen er nær, og selvom behandlingen kan være langsommelig og generenede, så er der mulighed for at blive vortefri.

Hvad er vorter?

Vorter er små udvækster i huden, som skyldes en virus, som sætter sig i huden. Vorter kan variere meget i størrelse, og nogle “gror” ud af huden, mens andre gror ind i huden. De kan være alt fra 2-6 mm i størrelse og det kan være svært at begrænse dem, når først de er kommet.

Vorter ses ikke ofte hos spædbørn, men når først børnene går ind i tredje leveår stiger hyppigheden, og faktisk har knap 10 procent af alle børn mellem fire og seks år vorter, mens det stiger hos børn des ældre de bliver. Til gengæld er hyppigheden minimal blandt voksne.

Hvordan undgår man smitte?

Både fod- og håndvorter får man gennem smitte af virus. Vorter smitter generelt rigtig meget, og der skal ikke meget mere end blot berøring til før smitten kan overføres. Det betyder også, at man smitter sig selv såvel som andre blot ved berøring.

Særligt vorter i behandling smitter, og de kan ved blødning overføre virus, så det er ikke selve blod eller gammel hud, der smitter, men virus som overføres. Derfor skal man også have fodtøj på i bad ved infektion af fodvorter, netop for ikke at smitte andre. Man ved aldrig rigtig, hvor smitten stammer fra, netop fordi der kan vare længe mellem eksponering for virus og den første vorte viser sig, samtidig er nogle mennesker bare immune overfor vorter, og forskerne forstår stadig ikke rigtig hvorfor.

Hvordan behandles vorter?

Behandling af fodvorter kan ske med mange produkter, ligesom der findes et bredt væld af produkter til behandling af håndvorter. Hos Mecindo, som sponsorerer dette indlæg, har man et bredt udvalg af både penne og lak, som kan regenerere huden og derved presse vorten væk.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here